Koti Aktiiviloma Sveitsin Alpit – penninvenyttäjän unelma vai painajainen

Sveitsin Alpit – penninvenyttäjän unelma vai painajainen

Kirjoittanut Ida / reissurasia 14.2.2018
Sveitsin Alpit – penninvenyttäjän unelma vai painajainen

Sveitsin Alpit ovat tunnetusti reissaajan lompakkoa keventävä kohde. Penninvenyttäjä pystyy kuitenkin kasaamaan järkevän hintaisen ja silti nautinnollisen matkan Sveitsin Alpeille pienellä taustatyöllä ja avoimella mielellä. Vietimme opiskelukaverini kanssa tammikuun lopun Sveitsin Alpeilla, Laaxin laskettelukeskuksen alueella.

1. Matkustus – säätö vs. helppous

Valitsin säädön (ja säästön). Lensin Helsingistä Zürichiin yhdellä vaihdolla, joka alensi lentojen hintaa noin 100 eurolla. Välilasku oli Münchenissä ja koneen vaihto sujuivat todella sulavasti. Valitsin lentoyhtiökseni Lufthansan parhaan hinnan vuoksi.

Ajan menetys: 1h 45 min

Kulut:122 €

Zürichiin päästyäni otin junan keskustaan ja sieltä Churiin, josta jatkui paikallinen bussikuljetus Laaxiin. Saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta pienellä taustatyöllä matka sujui kuin rasvattu ja käytännössä sain vain hypähdellä välineestä toiseen. Säästöä kertyi matkustuksen suhteen etenkin tässä vaiheessa. Auton vuokraus on Zürichissa noin 200 euron luokkaa, bensan hinta 1,54€/litra (29.1.2018) sekä mahdollinen vignette, joka täytyy ostaa moottoritiellä ajoa varten noin 40 euroa.

Ajan menetys: 40 min

Kulut: 56,20 €

2. Majoitus – Askeettisuus vs. luksus

Myönnetään, ettei meidän majoitus ollut askeettinen. Huoneisto sijaitsi Flimsin kylässä ja meillä oli vain kävelymatka alimmalle hissille. Majoitukseen ei kuulunut muuta, kuin loppusiivous. Huoneisto sisälsi oman keittiön, kylpyhuoneen, olohuoneen ja ison alkovin kahdella sängyllä varustettuna. Parvekkeelta oli näkymä kylään, jonka takana siintyivät jylhät vuoret.

Kulut: 282 € / hlö / 6 yötä

3. Ruoka ja juoma

Sveitsin Alpit sekä sen ruoka ja juomat ovat suomalaiseenkin hintatasoon nähden erittäin kalliita. Erityisesti liha, juustot ja virvoitusjuomat yllättivät hinnallaan. Halusimme juuri tästä syystä, että majoituksessamme on oma keittiö. Itse kokkaamalla saimme ison säästön kokonaisbudjettiimme. Teimme rinteeseen eväät mukaan, minkä lisäksi parina päivänä söimme kevyen lounaan rinneravintolassa.

Viimeisenä iltana kävimme syömässä ravintolassa Flimsin keskustassa, jossa perinteinen Wieninleike ranskalaisilla maksoi 36,50 Sveitsin frangia eli noin 32 euroa tämänhetkisellä kurssilla.

Kulut: noin 130 € / hlö / 6 yötä

4. Hissiliput

Tämä oli vaikea, ellei jopa mahdoton, paikka luoda säästöä. Liput ovat hintavia ja niiden kanssa oli mahdollista kikkailla ainoastaan sään ehdoilla, jolloin lippuja myydään alennettuun hintaan. Kokonaishinta toki normaaleillekin lipuille laskee, kun ostaa monta päivää kerralla. Kuitenkin vuoristossa sään ennakoiminen on joskus vaikeaa ja monen päivän hissilipun ostamisessa on riskinsä.

Kulut: 294 € / 4 päivää

5. Välinevuokraus

Minulla oli matkassa omat välineet, mutta kaverini vuokrasi omansa. Hinta ei ollut tähtitieteellinen ja välineet olivat erittäin hyvässä kunnossa ja asiakaspalvelu osaavaa.

Kulut: noin 22 € / päivä

6. Liikkuminen (Flims-Laax-Flera)

Hissilipulla pääsi shuttlen kyytiin ilmaiseksi. Ei siis haitannut, vaikka päivän viimeinen lasku olisi sattunut muuhun, kuin omaan kylään.

Kulut: 0 €

Yhteensä siis hitusen alle 900 euron reissu viikon ajalta. Itselläni on hieman ristiriitaiset tunteet tästä summasta. Sveitsin Alpit eivät ole mielestäni penninvenyttäjän unelmakohde, mutta eivät myöskään se pahin painajainen. Halvemman alppimatkan perässä voi olla kannattavampaa suunnata Itävallan tai Ranskan puolelle, joissa hintataso itsessään on jo houkutteleva. Loppuun todettakoon, että laskettelumatkat ovat oletusarvoltaan hintavia, oli sitten kyse aina niin ihanasta Levistä tai Sveitsin lumoavista Alpeista.

0 Kommentti

Käy myös kurkkaamassa

Jätä kommentti